• Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 - informácie pre rodičov

          • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu

            S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“), ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu , písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

            Dotácia na stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            - 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ1 a odobralo obed,

            - 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,

            - 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            - za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,

            - dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na nižšie uvedenom tlačive (Navratka-_rodic), ktorú žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania:. (obratom).............................(uviesť adresu, príp. iný obvyklý spôsob doručovania využívaný školskou jedálňou (žiaci donesú do školy)

            V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov (zariadenie školského stravovania, ako prílohu tejto informácie, môže rodičovi zaslať aj zápisný lístok stravníka alebo uviesť iný obvyklý spôsob zápisu na stravovanie).

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať.

             

            Sumár:

            1. V prípade záujmu o dotáciu na stravu v ZŠ od 1.5.2023 je potrebné o túto dotáciu písomne požiadať na predloženom tlačive.

            2. Túto žiadosť je potrebné obratom doručiť triednej učiteľke alebo ped. asistentke p. Lukáčovej.

            3. Tlačivá (Žiadosť o dotáciu na stravu) boli žiakom rozdané 27.03.2023.

             

          • Otvorenie sixballového ihriska

          • Sixball v  Holčíkovciach

            Je piatok - 17.3.2023 a starosta obce Michal Flešár slávnostne otvára sixballové ihrisko na našej škole. Bola to výnimočná chvíľa, pretože takéto ihrisko sa otváralo ešte len tretie na Slovensku. 

            Slávnostného otvorenia sa zúčastnili autor projektu Juraj Skrip, jeho realizátor, honorárny konzul Slovenska na Ukrajine, riaditeľ pobočky Prima banky, učitelia žiaci a ďalší hostia.

            Vyslovili prianie, aby na novom ihrisku prebiehali len priateľské zápasy a aby žiaci dosahovali čo najlepšie športové výsledky. Veď šport je tou najlepšou a doteraz ničím neprekonanou zdravou zmysluplnou aktivitou na trávenie voľného času, pričom má aj významný výchovný potenciál.

            Slávnostný program odštartovala žiačka s básničkou Včielka Emka. Po nej sa predstavili žiaci s krásnymi pesničkami, ľudovým i moderným tancom.

            Slávnostné otvorenie areálu s prestrihnutím pásky vykonali starosta obce, autor a realizátor projektu, honorárny konzul a zástupca VUC. Po ceremoniáli si niektorí žiaci išli vyskúšať svoje športové zručnosti. 

            Pomoc, ktorá je výstavbou takých ihrísk nasmerovaná na školy, je najmladším darom mladej generácii. Je to najlepšia cesta, ktorá prichádza s konkrétnou výzvou, vstať od počítačov a niečo urobiť pre svoje zdravie a intelektuálny rozvoj.

          • Riaditeľské voľno - 31.3.2023

          • Vážení rodičia, milí žiaci, kolegovia,

            riaditeľ Základnej školy Holčíkovce 44 udeľuje v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov 31.3.2023 RIADITEĽSKÉ VOĽNO z organizačných dôvodov (Deň učiteľov).

            Mgr. Milan Dydňanský 

            riaditeľ školy

          • Hviezdoslavov Kubín 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín 2023.

            Kniha - priateľ človeka  patrí  od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. 

            Marec - mesiac knihy bol prvýkrát v bývalom Československu vyhlásený v roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu ako snaha o udržanie a podporenie trvalého záujmu o knihy. Aj preto sa v marci usporadúva už každoročne súťaž v prednese poézie a prózy - Hviezdoslavov Kubín.

            Dňa 15. marca 2023 sa naši nadaní žiaci zúčastnili Hviezdoslavovho Kubína a  predviedli nám svoje recitátorske zručnosti. Súťažilo sa v troch kategóriách: I. - žiaci 2.- 4. ročníka, II. - žiaci 5. - 6. ročníka a III. - žiaci 7. - 9. ročníka. Vo všetkých kategóriách sa nám spolu predstavilo 11 žiakov. Rozhodovanie bolo náročné, ale nakoniec sa  porota rozhodla pre najlepších. Víťazi jednotlivých kategórií nás budú reprezentovať na okresnom kole vo Vranove nad Topľou.

            Výsledky školského kola:

            I. kategória - poézia - 1. miesto - Liliana Bučková 3. r., 2. miesto - Sebastián Sabol 3. r.

            I. kategória - próza - 1. miesto - Filip Porvazník 2. r.,  2. miesto - Samuel Bednár 4. r.

            II. kategória - próza - 1. miesto - Katarína Vavreková 5. r., 2. miesto - Lukáš Zeleňák 5. r.

            III. kategória - poézia - 1. miesto - Alexandra Petráková 8. r., 2. miesto - Erik Babinský 8. r.

            III. kategória - próza - 1. miesto - Tatiana Jenčová 7. r., 2. miesto - Jessica Kováčová 8. r., Veronika Uhlárová 8.r.

            Ďakujeme účinkujúcim za pekný umelecký zážitok a postupujúcim prajeme veľa úspechov na okresnom kole.

             

            Mgr. Janka Takáčová

            zástupkyňa riaditeľa školy

                                                               

             

          • Riaditeľské voľno - 17.3.2023

          • Vážení rodičia, milí žiaci

            ZŠ Holčíkovce  Vám oznamuje, že v zmysle § 150 ods. 5 školského zákona a vyhlášky č. 231/2009 Z. z.  § 3 od. 9  riaditeľ školy udeľuje v termíne 17. marca 2023  (piatok) voľno  pre žiakov 1. až 9. ročníka. Voľno sa nevzťahuje na zamestnancov školy.

            Odôvodnenie -  voľno je udelené z organizačných dôvodov - otváranie športového zariadenia SIXBALL.

            Mgr. Milan Dydňanský - riaditeľ školy

          • Prerušenie vyučovania - respiračné ochorenia

          • Riaditeľstvo ZŠ Holčíkovce 44 z dôvodu pretrvávajúcej vysokej chorobnosti žiakov na chrípku a ochorenia dýchacích ciest  po konzultácií s RÚVZ Vranov nad Topľou a so súhlasom zriaďovateľa s účinnosťou od 02.03. 2023 do 07.03. 2023  mimoriadne prerušuje školské vyučovanie. Mimoriadne prerušenie sa týka aj školského klubu detí. Nástup žiakov do školy bude  po jarných prázdninách 13.03.2023  v pondelok.

            Mgr. Milan Dydňanský

            riaditeľ školy